Stichting Motorvlieg- en Motorzweefsport Benelux
De vliegschool op het gebied van lessen en recreatie!

Vliegbrevet PPL

PPL staat voor Private Pilot Licence. Het PPL is een wereldwijd geldig brevet voor motorvliegtuigen (aircraft).  

Met een PPL mag je vliegen met éénmotorige vliegtuigen met een zuigermotor. Er geldt geen beperking voor het startgewicht en het aantal inzittenden.

Het PPL wordt erkend door de ICAO. Je kunt dus in landen buiten Europa een gelijkstelling verkrijgen. Dit is met het LAPL niet mogelijk.

Met het PPL mag je alleen privé vluchten uitvoeren. Als je de ambitie hebt om van vliegen je beroep te maken, dan moet je na het PPL verder met het Commercial Pilot License (CPL) of het Airline Transport Pilot License (ATPL).

Met een PPL mag je passagiers meenemen, mits je zorgt voor voldoende recente vliegervaring. Je moet in elk geval in de voorafgaande 90 dagen in het zelfde klasse vliegtuig minimaal 3 starts en landingen hebben uitgevoerd als Pilot In Command.

Voor het behalen van een PPL moet je minimaal 17 jaar zijn. Je kunt met de opleiding beginnen zonder eerder te hebben gevlogen.

Al het radioverkeer gaat in het Engels, ook in Nederland. Zorg er daarom voor dat je redelijk met die taal overweg kunt

Het is verstandig om te starten met een vliegmedische keuring klasse 2. Ook zonder keuring kun je beginnen met lessen, maar uiteindelijk moet je toch een keer goedgekeurd worden. 

Over de theorie voor het PPL vind je nadere informatie in het menu van de theorie-opleiding.Tijdens de praktijkopleiding wordt ten minste 45 uur gevlogen. Daarin zitten minimaal 10 solo uren, zonder vlieginstructeur aan boord van het vliegtuig. In die solo uren zitten 5 uur solo overland. Bij de praktijkopleiding hoort ook een uitgebreide overlandvlucht, dat wil zeggen ten minste 150 nautical miles vliegen en landen op ten minste 2 andere vliegvelden.  

Het PPL is 2 jaar geldig, daarna moet worden verlengd. In de laatste 12 maanden voordat het brevet verloopt moet je minimaal 12 uur vliegen, waarvan minimaal 6 uur als Pilot In Command (PIC). Onderdeel van die 12 uur is een een trainingsvlucht van minimaal 1 uur met een instructeur. Als je die uren niet hebt behaald, dan heb je een profcheck nodig, in feite een verkort praktijkexamen.

Je kunt bij ons terecht voor de PPL opleiding, trainingsvluchten en profchecks.

De vlieglessen worden uitsluitend gegeven door Flight Instructors (FI).